Skip to main content

Фаб лаб и предузетништво FabInicijativa

Enrollment is Closed

О курсу

У курсу ће бити објашњено шта су фаб лабови и мејкерспејсови, како се оснивају и како се могу користити у вези са предузетништвом. Биће укратко објашњено шта је стартап (уобичајена дефиниција), шта је тзв. “рitch” презентација, а шта тзв. ”lean startup” приступ и ”business model canvas” које стартапи често примењују. Курс је део пројекта ”Формирање Фаб лаб Петница” који заједно реализују удружење Фаб Иницијатива, Истраживачка станица Петница и Универзитет Метрополитан. Реализацију пројекта финансијски је подржала амбасада Краљевине Норвешке у Београду. www.norveska.org.rs

Аутор

Course Staff Image #1

доц. др Ивана Гађански

Др Ивана Гађански је завршила Биолошки факултет у Београду као студент генерације, докторирала је неурофизиологију на Георг-Аугуст Универзитету и Макс Планк Институту за Биофизичку хемију у Гетингену, Немачка и провела је годину дана као Фулбрајт гостујући професор на Колумбија универзитету у Лабораторији за матичне ћелије и ткивни инжењеринг код проф.др Гордане Вуњак Новаковић. Тренутно ради у Иновационом центру Машинског факултета у Београду, учествује на националним и међународним пројектима и ангажована је на Биолошком факултету, Унив. у Београду, где држи изборни предмет на докторским студијама: Матичне ћелије и централни нервни систем. Ради на формирању лабораторије за 3Д биоштампу и микрофлуидику у оквиру Машинског факултета. Активна је у промоцији науке путем удружења Фаб Иницијатива које је основала заједно са др Зораном Курбалијом Новичић, које ради првенствено на увођењу нових технологија (3Д штампе и сродних технологија у оквиру дигиталне фабрикације) у науку и наставу МИНТ области (математика, инжењерство, наука, технологија енгл. STEM), као и на едукацији у вези са предузетништвом у науци. Aктивна je и у повезивању научних и предузетничких активности, била је оснивач ИТ-биотехнолошког стартапа Пабсоник (Pubsonic) за напредно претраживање научне литературе и визуелно презентовање резултата претраге, са којим је учествовала на међународним представљањима (ТеchCrunch Disrupt Europe, Balkan Venture Forum, Blackbox Connect - Silicon Valley, Shift Conference, LaunchHub) и била примљена у бизнис инкубатор ”КЗМ Гнездо”. Члан је прве генерације Стартап академије у Београду и завршила је двонедељну обуку у Blackbox Connect бизнис инкубатору у Силиконској долини. Др Гађански је два пута учествовала и на Светском економском форуму у Кини, тзв. ”летњи Давос”, као члан тзв. Young Scientists групе, 2014 (када је учествовала на пленарној седници и 2015. године.

Често постављана питања

Који веб читач да користим?

Платформа Open edX најбоље ради са новијим верзијама Chrome, Firefox или Safari, веб читача, као и са Internet Explorer верзијама 9 и више.

Погледајте списак подржаних веб читача.